“Belediyenin anahtarını alamazsınız!”
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Erdemir Yönetimi’nin ilçedeki bazı taşınmazlarını Ereğli Belediyesi veya kamu kurumlarına devretmesini istedi. Erdemir yönetiminin belediye ile aralarındaki protokollere de uymasını isteyen Uysal, “Ereğli halkına her yerde olduğu gibi bu tür tesislerden bu tür paralar verilir ama her ay itiraz. Bu itirazlar kabul görürse yarın belediyenin anahtarını da mı almak istiyorsunuz. Belediyenin anahtarını alamazsınız” dedi.
Ereğli Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantılarının ikinci birleşiminde gündem dışı bir konuşma yapan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Erdemir’den talepleri ile ilgili dosyaları gerek bakanlığa, gerekse bölge milletvekili Faruk Çaturoğlu’na teslim ettiklerini söyledi.
Uysal şöyle konuştu:
“Dosyalardan bir tanesinde ilçe girişinde hayvan pazarı olarak bilinen arsanın belediyemizin kullanımına verilmesi. Buradaki arsa Ereğli’de çözümsüz gibi gözüken sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacak. Özellikle Ereğli’mizdeki trafik keşmekeşini düzelteceğine inanıyoruz.
İkinci dosyada da şu an kullanılmayan, atıl vaziyetteki ve Erdemir sanayi tesisleri dışındaki Erdemir spor alanı, yani Erdemir Stadı’nın belediyemize veya Gençlik ve Spor Bakanlığı’na verilerek insanlarımızın Kandilli’ye, Alaplı’ya, uzak beldelere gitmemesini sağlayacak, gençlerimize büyük bir mükafat olacaktır. Bildiğiniz gibi sadece Ereğli Belediyespor’da 400’ün üstünde sporcumuz var. Ereğli halkı sporu seviyor. Ereğli’de 2 bin 500 futbolcumuz var. Bunların spor yapacağı alanı bulmakta zorlanıyoruz. Burayı gençlerimiz kullanırsa, milli bir serveti koruma görevini yerine getireceğimizi düşünüyorum.
Üçüncüsü Erdemir ve DSİ’nin Gülüç ırmağı projesinde protokol yapmasını istiyoruz. Burası önemli. Burası projemize göre küçük bir haliç olacak. Çevresi yaşam alanları olacak, yeni rekreasyon alanları çıkacak. Özellikle bölücek, Yaraşlı, Hamzafakılı ve Topçalı sel salgınlarından kurtulacak. Bunun turizme katkısı da son derece önemli. Daha da önemlisi Kışla’daki tırların oradan geçişini de köprü vasıtasıyla karşı tarafına alacağımız için Kışla’da yaşayanlar bu tırlardan kurtulmuş olacak. Daha da önemlisi, Denizlili işadamımız Kadir Kameroğlu Bölücek’e çok güzel bir okul yaptırdı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, bu okuldaki öğrencilerimiz de yararlanacak. Dört mahallemizin geliş gidişi ortadan kalkmış olacak. Ereğli belediyesi için kamulaştırmaya gidersek, 70-80 bin lira gibi bir paradan da belediye olarak kurtulmuş olacağız. Çünkü DSİ’nin yaptığı yeni projede burada istimlak alanları azalıyor. Sadece Gülüç Barajı’nın DSİ’ye devredilmesi bir protokol. Tabii ki bu anlattıklarımızın Ereğli’ye verilmesi Erdemir’e bir şey kaybettirmez ama 115 bin nüfuslu Ereğli’ye, civardaki yaklaşık 250 bin kişilik nüfus için önemli.”
GÖZTEPE VE ÇEŞTEPE GİRİŞİMİ
İlçe merkezindeki Göztepe mevkisinde Askeriyenin kullanmadığı bir talim alanı bulunduğunu hatırlatan Uysal şöyle devam etti:
“ Burada askeriyenin talim yaptığı bir alan var. Askeriye tarafından kullanılmıyormuş. . Şahıs arazisi var 250 metrekare. Yol kenarından, yamaçlardan söz ediyorum. Tepede türbeler var. Ereğli halkının buraya çıkması lazım. Burayı korumanın en kolay yolu insanların burayı kullanması. Burayı da talep ettik.
Çeştepe’de de türbemiz var. Güzel bir kırsal alanımız var. Kırsal alanlarımız da koruma altında. İmar planlarını da yaparak buraları Ereğli’de yaşayanların kullanımına açmamız gerekiyor. Kaletepe bir asker tarafından nöbet tutulan ama kullanılmayan bir yer. Taşlar var ama yıkılacak diye korkuyorum. O surların, kale içi ve bir sarnıç var. Buraları da yaptırabilirsek, tarihi kentler birliği üzerinden yaptırabilirsek Ereğli’mize katkı sağlamış olacağız.Bu arada bunları profesyonelce çalışıyoruz. Tarihi kentler birliği ve ÇEKÜL vakfı ile birlikte Ereğli’nin kültür haritasını yaptırarak devam ediyoruz.”
“BU MİLLETE ÖZGÜVENİNİ KAYBETTİRİYORLAR”
Kasım ayı toplantısında yaptığı gündem dışı konuşmada söylediklerinin ardından “Erdemir ile kavgaya başladı” denilmeye başlandığını belirten Uysal, “Ben kavga etmedim. Sadece bazı sorular sorduk. Biz dedik ki kapısına Fatin Rüştü Zorlu tesisleri yazanlar, her yerde gurur duyduğumuz 15 Temmuz sürecinde Erdemir yönetimi neredeydi dedik. Ereğli’ye yüzünüzü dönmüyorsunuz dedik. Telefonlarımıza çıkmıyorsunuz, etrafınızda yaşananları görmüyorsunuz dedik. Görmüyorlar. Bu milleti anlamadınız dedik. Bunları söylemeyelim mi?” diye konuştu.
Erdemir’in içine kapanarak çatık kaşlı bir hale büründüğünü savunan Uysal şöyle devam etti:
“ Erdemir olmazsa Ereğli olmaz diye diye tüm toplumu baskı altına alıp bu millete özgüvenini kaybettiriyorlar. Sadece Erdemir var Ereğli’de başka şey yok. Artık kent meydanımız olacak, Göztepe’miz olacak, sahilimiz olacak, Gülüç’ümüz olacak.Üç yıl boyunca ben Tat Metal’i görüyorum, Özdemir’i görüyorum, Çınar’ı görüyorum. Merhum Hacı İbrahim İzmirli’yi, Zuhal Yılmaz’ı, Oğuzları görüyorum. İsmini anamadığımız bir sürü hayırseverimiz var. Ama Erdemir son üç yıldır görevdeyim, bir eserini görmedim. Bir tane temelini görmedim. Gören varsa ben de özür dileyeyim. Sanayi ve Bilim Bakanımız geldiğinde harika bir sunum yaptılar.ARGE’yi anlattılar. ARGE yatırımları dünyadaki bu tip yatırımlar bütçenin yarım ila 1,5’u arasındaymış. Erdemir güzel bir ARGE kurmuş teşekkür ediyorum. Şuna üzüldüm belediye başkanı olarak. Siz yüzde 1 civarında ARGe yatırımı yapıyorsunuz, araçlar hafif olsun, sacımız daha güzel çıksın diye. Ereğli’nin sosyal projelerine, çevre projelerine acaba kaç para bütçe ayırıyorsunuz? Ereğli’yi düşünüyor musunuz? Çevreye ait proje üretmiyorsunuz ama çevreyi kirletiyorsunuz. Kültür konusunda proje üretmiyorsunuz. Hiçbir şeye katkınız yok. Bütün dünya devleri, demir çelik, çimento sektöründe olsun, herkes bulunduğu noktada etrafındaki sorunlarla ilgili projelere katkı veriyor. Hiçbir şey yapmasa bin üçyüz, bin beşyüz öğrenciye burs veriyor. Burs vermiyorsunuz. Çevre yok. İşadamlarımıza yok. Onu taşıyorsun, bunu taşıyorsun. Her şeyi yapamazsınız. Yapmamanız lazım. “
“ORAYI YİYECEK MİYİZ”
“ Erdemir’deki stat ne işe yarıyor? Orayı Ereğli Belediyesi, Çaylıoğluspor, Kepezspor, Kandillispor kullansa ne olur?” diyen Uysal şöyle devam etti: “Orayı yiyecek miyiz? Bir tane temel atmadı dedik. Ama Gülüç’e denize attıklarını soruyorum. Açık hava depolarındaki hurda demirler rüzgarlı havalarda Ereğli havasını kirletiyor. Bunları kapatmak çok mu zor. Malzeme sizde, kapatın. Denize de dökmeyin. Bundan ötürü artık kusura bakmasınlar yüzleşme zamanı. Yirminci yüzyıl bunu istiyorErdemir sırt çevirdi dedik. Ereğli Belediyesi ile yaptığınız protokoller var mı, var. Bazı protokollerin yerine getirilmesi için 3. Aydan 10. Aya kadar görüşme mi devam eder. Belediye ve Erdemir arasında üç dakkalık yol var. Protokol niye bu kadar uzatılıyor. Protokoller var, yerine getirilmiyor. Erdemir’in içinde 18’den kalma park alanımız var. Buraya beton döktünüz, kulübeler koydunuz. Sordum. Niçin, kimden izin aldınız. Buraya beton dökme hakkını, cesaretini nereden alıyorsunuz? Belediyeye izin için geldiniz mi? Niçin gelmediniz. “
“SU FİYATI SENİ İLGİLENDİRMEZ”
Erdemir yönetiminin otuz beş kırk kuruşa aldığınız suyu iki lira beş kuruşa satıyorsunuz dediğini öne süren Uysal şunları kaydetti: “ Suyu 57 kuruşa alıyoruz 35 kuruşa değil. İstersem bedava alırım. Sen belediye başkanı veya yardımcılarına suyu kaça satıyorsun diye soramazsınız. Bu densizlik nereden geliyor, bu sorma cesareti nereden geliyor? İster bedava veririm, on liraya da satarım. Seni ilgilendirmez. Sen bunu sorgulayamazsın. Her kaybettikleri davadan sonra itiraz etmeyi bir şey zannediyorlar. Etmeyin kardeşim. Buradan sesleniyorum. Ereğli belediyesinin almış olduğu paralara veya başka şeylere hukuk müşaviriniz bol diye ikide bir itiraz etmekten vazgeçin. Ereğli halkına her yerde olduğu gibi bu tür tesislerden bu tür paralar verilir ama her ay itiraz. Bu itirazlar kabul görürse yarın belediyenin anahtarını da mı almak istiyorsunuz. Belediyenin anahtarını alamazsınız. Bu belediye Ereğli halkının, kimsenin malı değil. O davaları geri çekin. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim. Erdemir plajını da Ereğli’ye verin. Bu konuda anlayış gösterin. Ereğli halkı oradan da yararlansın.”
GÜNDEM MADDELERİ ÜSTÜNE TARTIŞMALAR
Meclis Gündeminde bulunan Eski Terminal alanının imarına ‘İbadet Alanı’ ifadesinin eklenmesine ilişkin komisyon raporunun görüşülmesi esnasında CHP Grup Sözcüsü Özkan Özyağcı, “Biz cami yapılmasına karşı değiliz, kent meydanına yapılmasına karşıyız, Bu yanlıştan dönün” dedi. CHP İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Şerif Sertan Ocakcı da Uysal’ı daha önce meydan üzerine yapı yapılmayacağına ilişkin sözlerini hatırlatarak eleştirdi. CHP’li üyelerden Fikret Fota da cami yerine istihdam konularının tartışılması gerektiğini söyledi.
Uysal cevap verirken, 15 dönümlük alanın 1800 metrekaresine cami yapılacağını ifade ederek, bunun da meydanın ortasına değil, bir kenarına yapılacağını söyledi. Belediye başkanı, “siz laf üretiyorsunuz, biz hizmet üretiyoruz” dedi. Gündem maddesi, CHP’li üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
Belediyenin 2017 Mali Yılı Bütçesi üzerine yapılan görüşmede, komisyona üye CHP’lilerin bazı tarifelerdeki fiyat artışlarına şerhinin oylamadan sonra okunması üzerine CHP’li üyeler red oyu verdi ama bütçe oy çokluğuyla meclisten geçti.
Gündeme alınan imar değişiklik talepleri ve belediyeye ait bir aracın hurdaya ayrılmasına ilişkin gündem maddeleri oybirliğiyle kabul edildi.
“DOLARINI BOZDUR” KAMPANYASINA DESTEK
AK Parti Grup Sözcüsü İhsan Yazıcıoğlu, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, belediye olarak liman hizmet bedelleri karşılığında döviz alınması uygulamasına son verdiklerini, böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan kampanyayı desteklediklerini söyledi.
CHP Grup Sözcüsü Özyağcı da, halen Liman hizmetlerinde döviz karşılığı gösterildiğini belirterek, fiyat tarifesini basına gösterdi.